03 دی 1402
77

با تصویب شورای عالی محیط زیست ۱۰ منطقه حفاظت شده جدید ایجاد و ۳ محدوده به مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست الحاق شد. افزایش مناطق حفاظت شده اگرچه با تعهدات ایران در مورد افزایش مناطق حفاظت شده همخوانی دارد، اما کمبود نیرو در یگان حفاظت امکان حفاظت از مناطق جدید را با چالش مواجه می‌کند.

عرصه بر شکارچی ها تنگ‌تر شد | کریدورهای پلنگ و یوزپلنگ به مناطق حفاظت شده اضافه شدند + اینفوگرافیک

همشهری آنلاین - زهرا رفیعی: در سومین جلسه شورای عالی محیط زیست در سال جاری و سی و هفتمین جلسه این شورا ۱۳ منطقه در استان‌های تهران، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، چهارمحال و بختیاری، اردبیل، بوشهر و آذربایجان غربی ۴۵۰ هزار هکتار (0.2 درصد) به مجموع مساحت مناطق حفاظت شده کشور اضافه شد.

صرف افزایش مساحت کافی نیست

علیرضا نجیمی، سرپرست دفتر مدیریت زیستگاه ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست: ارزش مناطق حفاظت شده جدید به واسطه پوشش گیاهی و جانوری آنجاست. اگر منطقه‌ای مستعد افزایش جمعیت حیات وحش شاخص به مانند کل‌وبز، قوچ‌ومیش، پرندگان شکاری، پلنگ و ... باشد، اهمیت منطقه دو چندان می‌شود. نکته کلیدی برای سازمان حفاظت محیط زیست، افزایش کمی و کیفی مناطق تحت پوشش به طور همزمان است. صرف افزایش مساحت کافی نیست. برای افزایش کیفیت به دلیل محدودیت بودجه‌های مصوب و نیروهای سازمان، چند راه بیشتر نداریم؛ از ظرفیت تشکل‌های غیردولتی و مشارکت داوطلبان استفاده کنیم و در اعتبارات سازمان را برای بهبود پاسگاه‌ها و تامین تجهیزات نوین پایش و حفاظت افزایش دهیم.

بیشتر بخوانید:

تصاویر لحظه دیدنی شکار قوچ وحشی توسط پلنگ ایرانی

۲۰ درصد قوچ و میش های ایران در تهران زندگی می کنند

افزایش سطح مناطق حفاظت شده قبلی

تهران: جاجرود ۹۰۸۲ هکتار

خراسان رضوی: هلالی ۱۲۹۱۹ هکتار

خراسان رضوی: پروند ۱۰۱۱۷۹ هکتار

۱۰ منطقه حفاظت شده جدید

۱: چهارمحال و بختیاری:

منطقه خداآفرید: ۴۹۳۸۸ هکتار

این منطقه کوهستانی زیستگاه لاله واژگون است. کل‌وبز، پلنگ، خرس قهوه‌ای، کفتار راه‌راه، گربه وحشی، گرگ خاکستری، عقاب طلایی، کبک دَری گونه‌های شاخص این منطقه است.

۲: اردبیل:

منطقه دربند مشکول: ۱۰۲۶۷ هکتار

منطقه شکار ممنوع دربند مشکول که اطراف رودخانه قزل‌اوزن قرار دارد با ارتقاء به منطقه حفاظت شده، به عنوان یک کریدور عمل کرده و مانع از جزیره‌ای شدن زیستگاه پلنگ، کل‌وبز و خرس قهوه‌ای شد. مناطق مجاور این منطقه جدید آق‌داغ خلخال، کاغذکنان میانه و سرخ‌آباد زنجان است.

۳ : بوشهر:

منطقه شاهزاده ابراهیم و تنگ باهوش: ۶۵۱۱۳ هکتار

اصلی‌ترین معارض این منطقه اراضی معدنی است. این منطقه که ۱۲ سال به دلیل مخالفت سازمان صمت در انتظار ارتقا بود، تامین کننده آب کشاورزی و آشامیدنی مردم است.

۴ و ۵: خراسان جنوبی:

منطقه استند: ۲۸۴۷۲ هکتار

مهمترین ویژگی این منطقه وجود وجود توده خالص گونه‌ی جنگلی بنه است. با پوشش مناسب را نام برد که وجود آن جذابیت‌های زیادی برای گردشگران و بازدیدکنندگان دارد. سازگاری با گرمای کویر باعث شده که تنوع شکلی بسیار زیادی در جنگل‌های بنه منطقه استند ایجاد شود.

منطقه پلنگ آباد: ۴۱۷۲۱ هکتار

این منطقه یکی از اصلی‌ترین کریدورهای یوزپلنگ ایرانی است و به اعتقاد کارشناسان این گونه احتمالا هسته مرکزی کوریدور یوزپلنگ‌های یزد و خراسان جنوبی و یوزهای سمنان و خراسان رضوی باشد.

۶ و ۷: خراسان رضوی:

ریوند: ۷۵۶۰۰ هکتار

در این منطقه تاکنون به دفعات از رد پا و نمایه‌های گونه ارزشمند یوزپلنگ تصویربرداری شده است. این منطقه به مانند مناطق حفاظت شده جغتای، درونه و دشت لاغری، پروند و هلالی به عنوان کریدور یوز شناخته می‌شود. اخیرا ۵۰ راس آهو به مناطق بینابینی زیست یوزپلنگ آسیایی رهاسازی ده است.

سیدمرتضی: ۵۶۰۰۰ هکتار

این منطقه بین کاشمر و کوهسرخ قرار دارد. اصلی ترین گونه این منطقه قوچ‌های اوریال است. اصلی‌ترین معارض در این منطقه، فعالیت بیش از ۱۵ معدن است.

۸ و ۹ و ۱۰: آذربایجان غربی

اثر ملی طبیعی: چمن متحرک چملی گول شهر تکاب ۶.۷ هکتار

این چمن به صورت جزیره ای متحرک بر روی دریاچه‌ای کوچک قرار دارد و با وزش باد و یا عوامل انسانی به جهات مختلف حرکت می‌کند. چمن معلق روستای بدرلو حتی در فصل زمستان و سرمای هوا نیز سبز است.

اثر ملی طبیعی: غار قلایچی شهر بوکان ۱۲۲ هکتار

این غار آهکی در در مجاورت محوطه باستانی تپه قلایچی یکی از مراکز تمدن مانایی‌ها قرار گرفته و دهانه آن ۸ و عمق آن ۱۱۰ متر است. پارسال بدنه یک خودرو فولکس از دل غار بیرون کشیده شد.

اثر ملی طبیعی: منشورهای بازالتی شهرستان چالدران (قرمزلیخ) ۶۶ هکتار

این منشورها نتیجه گدازه‌های آتش‌فشانی در دوره سوم زمین شناسی بوده و از نمونه‌های کم نظیر در جهان است. انقباض ناشی از انجماد گدازه و نیروی کششی در جهات موازی، ستون‌های ۶ گوش ایجاد کرده است.

مناطق حفاظت شده جدید کجای کشورند؟ | کریدورهای پلنگ و یوزپلنگ به مناطق حفاظت شده اضافه شدند + اینفوگرافیک
اینفوگرافی مناطق حفاظت شده الحاقی آذر 1402

  • افزایش مناطق حفاظت شده از ۳۰۹ به ۳۱۹
  • افزایش درصد مساحت مناطق حفاظت شده از ۱۱.۶ به ۱۱.۸
  • ۰.۲ درصد افزایش مناطق حفاظت شد
  • ۲۹۰ هکتار از مناطق چهارگانه به طرح‌های هادی روستایی اضافه شد


https://gorganema.ir